Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС саботираха брифинг на съпредседателя

...
Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС саботираха брифинг на съпредседателя
Коментари Харесай

ГЕРБ надвиква Асен Василев на брифинг за затварянето на ТЕЦ-ове - Политика

Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС саботираха брифинг на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Асен Василев за Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Докато Станков суфлираше на Василев, Петкова се появи измежду публицистите и реши да подвиква. 

Конфликтът започва рано сутринта с брифинг на водача на ГЕРБ Бойко. Той съобщи, че парламентарната група ще изиска отваряне на ПВУ и предоговаряне на условията, с цел да не се допусне преустановяване действието на централите.

Борисов съобщи, че ГЕРБ ще внесе проекторешение в Народно събрание до на следващия ден. Вече има импортирано предложение на Политическа партия за изготвяне на позиция на България и иницииране на срещи с Румъния и Гърция по отношение на отразяването на последствията от войната в Украйна върху енергийната сигурност в района и Националния проект за възобновяване и резистентност.

По-късно Асен Василев даде брифинг, с цел да отговори на тези обвинявания. На него той съобщи, че не държавното управление на Политическа партия, а това на Борисов се е съгласило България да се откаже от мощности. По думите му още през 2020 година той се е съгласил за понижаване на въглеродните излъчвания с 55% и затваряне на централите.

" Моят отговор беше, че с мой автограф като финансов министър това няма да се случи. То не се и случи. На среща в Брюксел декларирахме, че по-скоро няма да има План за възобновяване, в сравнение с да допуснем България да заменя въглищни мощности с вносни газови ", съобщи Василев.

Той изтъкна, че ПП са предоговорили тези условия и актуалният ангажимент на България да понижи излъчванията с 40%. Не е стихотворец ангажимент за затваряне на централите.

По думите му поради войната в Украйна обстановката е друга и въпреки всичко може да има някакво предоговаряне. Той е на мнение, че подобен опит ще е сполучлив, в случай че се прави на районен принцип, а освен от една обособена страна.

" Има разновидности, предвид на войната в Украйна, да се работи дружно с Румъния и Гърция, тъй като въглищните централи в Маришкия басейн се отнасят освен до българската енергийна сигурност, само че и до районната. Трите страни би трябвало да опитат, до момента в който трае войната и не се стабилизира енергетиката на Европа, в допълнение да предоговорят всичко. "

Три минути след началото на брифинга се появи Жечо Станков от ГЕРБ. Той в началото беше измежду публицистите, само че впоследствие опита застане до Василев и го упрекна в неистина. Станков цитира решение на Народно събрание, съгласно което въглищни централи не могат да се затварят.

Междувременно Теменужка Петкова остана измежду публицистите, скара се с пиарите на " Продължаваме промяната " и продължи да подвиква.



OFFNews/ Йорданка Веселинова

На този декор Станков викаше, че има стихотворец ангажимент за затваряне на централи, а Василев - че няма подобен. Двамата обаче се сплотиха, че Народното събрание би трябвало да вземе решение, с което да даде мандат на Министерски съвет да предоговори Плана за възобновяване.

В този жанр продължи съвсем 20-минутното надвикване в Народното събрание, което след брифинга пред стаята на Политическа партия се придвижи и в пленарната зала, където продължаваше дебатът по отчета на краткотрайната комисия " Джемкорп ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР